Na świecie z powodu skrajnego niedożywienia co pół minuty umiera dziecko. Robimy wszystko, aby temu zapobiec. Globalnie UNICEF zapewnia prawie 80% żywności terapeutycznej używanej w leczeniu niedożywionych dzieci.
Prawidłowe odżywianie to fundament zdrowego dzieciństwa. Pożywne, zróżnicowane posiłki dostarczają organizmowi rozwijającego się dziecka niezbędnych składników i witamin. Na świecie ponad 148 mln dzieci poniżej 5 roku życia cierpi z powodu chronicznego niedożywienia, które nieodwracalnie ogranicza ich rozwój fizyczny i intelektualny. Około 45 mln najmłodszych jest poważnie niedożywionych, co stanowi zagrożenie dla ich życia.
Co robimy, aby to zmienić?
- Zapewniamy kobietom w ciąży oraz mamom karmiącym i dzieciom niezbędną opiekę medyczną i żywieniową.
- Tworzymy programy promujące odpowiednie żywienie od wczesnego dzieciństwa, a także równy dostęp do podstawowych usług zdrowotnych i edukacyjnych.
- Diagnozujemy i leczymy dzieci, wspieramy ośrodki leczenia niedożywienia i szkolimy personel.
- Dostarczamy żywność terapeutyczną tam, gdzie głód zagraża najmłodszym najbardziej – do krajów dotkniętych wojną, kryzysami i katastrofami.
- Współpracujemy z rządami i społecznościami, wzmacniamy systemy zdrowia i budujemy trwałe rozwiązania na przyszłość.
Wspieramy szpitale, w których skrajnie niedożywione dzieci otrzymują bezpłatnie ratującą życie opiekę medyczną. Do jednego z nich trafił Sanad – chłopiec miał cztery miesiące i ważył zaledwie 3,5 kg. Leczenie z użyciem mleka i pasty terapeutycznej (RUTF) pomogło mu odzyskać siły i wrócić do zdrowia. Zobacz film:
Najczęściej zadawane pytania dotyczące głodu i niedożywienia
Przewlekłe niedożywienie – najmniej widoczny rodzaj niedożywienia, który często nie jest leczony. Dziecko cierpiące na przewlekłe niedożywienie wykazuje zahamowanie wzrostu (wzrost dziecka jest niższy od międzynarodowego standardu dla danego wieku).
Umiarkowane ostre niedożywienie (MAM, Moderate Acute Malnutrition) – stan, który stanowi bezpośrednie zagrożenie życia. Jest to etap, w którym dziecko jest już wyraźnie niedożywione, ale jego organizm nie jest jeszcze w stanie krytycznym.
Ciężkie ostre niedożywienie (SAM, Severe Acute Malnutrition) – najpoważniejsza i najbardziej zagrażająca życiu forma niedożywienia. Jest to stan, w którym organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości składników odżywczych, co prowadzi do gwałtownej utraty masy ciała, wyniszczenia mięśni i poważnych problemów zdrowotnych.
Niedożywienie spowodowane niedoborami witamin i minerałów – stan, w którym organizm nie otrzymuje wystarczającej ilości kluczowych mikroskładników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Dziecko z niedożywieniem mikroskładnikowym może mieć prawidłową masę ciała lub nawet nadwagę, jednak jego dieta jest uboga i niezbilansowana.
Najprostszym sposobem określania stanu niedożywienia jest zmierzenie obwodu ramienia dziecka specjalną taśmą (MUAC). Diagnozę stawia się, gdy obwód środkowej części ramienia jest mniejszy niż 115 mm – jest to wskaźnik masy mięśniowej i tkanki tłuszczowej, które szybko zanikają w przypadku niedożywienia.
RUTF to skrót od angielskiego terminu Ready-to-Use Therapeutic Food (gotowa do użycia żywność terapeutyczna). Jest to specjalnie opracowana, wysokoenergetyczna i odżywcza pasta na bazie orzeszków ziemnych, przeznaczona do leczenia niedożywienia u dzieci.
Zobacz krótki film, w którym wyjaśniamy, co wchodzi w skład pasty terapeutycznej oraz dlaczego tak ważna jest lokalizacja magazynów, w których ją przechowujemy.
Mimo iż produkujemy wystarczająco dużo żywności, aby wyżywić całą populację, a organizacje humanitarne od wielu lat pracują, aby dostarczać niezbędną pomoc w najdalsze zakątki świata, kryzysy żywnościowe wciąż się powtarzają. Wpływają na to takie czynniki, jak toczące się konflikty, zmienność klimatu oddziałująca na warunki pogodowe i nasilająca katastrofy naturalne, a także spowolnienie gospodarcze (pogłębione przez pandemię COVID-19). Ich częstotliwość i intensywność stale rosną, a wiele z nich coraz częściej występuje łącznie.
Wzrost liczby klęsk żywiołowych – takich jak powodzie, cyklony czy susze – ma długoterminowy negatywny wpływ na produkcję rolną, prowadząc do wzrostu cen żywności. Rodziny, które nie są w stanie ponieść tych kosztów, nie mogą zaspokoić swoich potrzeb żywieniowych, co prowadzi do wzrostu wskaźników niedożywienia, zwłaszcza wśród dzieci.



