Kryzys żywnościowy w Sudanie Południowym

Ten tekst przeczytasz w 4 minuty.
FAO-UNICEF-WFP

Dżuba, 8 lutego 2016 r. W Sudanie Południowym 2,8 mln ludzi (niemal 25% populacji kraju) wymaga natychmiastowej pomocy żywnościowej, a co najmniej 40 000 osób znajduje się na krawędzi katastrofy. Mamy do czynienia z kryzysem żywnościowym na niespotykaną dotąd skalę, ostrzegają trzy agendy ONZ.

UNICEF, Organizacja Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) oraz Światowy Program Żywnościowy (WFP) podkreślają, że liczby te są szczególnie niepokojące, ponieważ problem głodu nasilił się tuż po zbiorach, kiedy w kraju powinno być najwięcej żywności.

Szacuje się, że liczba osób zagrożonych niedożywieniem będzie największa między kwietniem, a lipcem, kiedy żywności jest najmniej. Organizacje przewidują, że w tym roku ten „martwy sezon” rozpocznie się wcześniej i będzie trwał dłużej niż w ubiegłych latach.

Pora sucha, która właśnie się rozpoczyna, może pogorszyć sytuację osób cierpiących z powodu głodu – alarmują UNICEF, FAO i WHO. Osoby, które na skutek konfliktu musiały opuścić swoje domy żywią się rybami i liliami wodnymi. Kiedy poziom wód opadnie, stracą jedyne źródło pożywienia. Na skutek kradzieży bydła wiele osób zostało również pozbawionych dostępu m.in.: do mleka, które było ich głównym źródłem pożywienia w czasie zeszłorocznej pory suchej.

Jeśli pomoc humanitarna nie dotrze na czas, w ciągu najbliższych miesięcy sytuacja będzie katastrofalna.

Z tego względu agendy ONZ apelują o szybkie wejście w życie porozumienia pokojowego zawartego w ubiegłym roku, a także o nieograniczony dostęp w rejon konfliktu, gdzie należy pilnie dostarczyć pomoc humanitarną.

Nie tylko osoby mieszkające na obszarach dotkniętych konfliktem cierpią z powodu braku żywności. 200 000 osób żyjących w innych rejonach kraju również ma utrudniony dostęp do żywności z powodu wzrostu cen i przerw w funkcjonowaniu rynków lokalnych, które są związane z konfliktem, powiedział Serge Tissot, przedstawiciel FAO w Sudanie Południowym. Szybka realizacja porozumienia pokojowego jest niezbędna do polepszenia sytuacji żywnościowej.

W czasie pory suchej musimy się solidnie przygotować, żeby nieść pomoc kiedy przyjdą deszcze i drogi staną się nieprzejezdne, mówi Dyrektor WFP w Sudanie Południowym, Joyce Luma. Rosnące zagrożenie we Wschodniej Ekwatorii (jeden ze stanów Sudanu Południowego) utrudnia dostarczanie pomocy humanitarnej głównymi drogami i hamuje nasze działania, których celem jest pomoc potrzebującym.

UN08217_Med-Res

Opublikowany dzisiaj raport IPC (Integrated Food Security Phase Classification, narzędzie służące do zintegrowanej klasyfikacji bezpieczeństwa żywnościowego) podkreśla, że powszechnie występujące przekroczenie alarmującego poziomu niedożywienia jest bardzo niepokojące. Niedożywienie w Sudanie Południowym jest przypisywane głównie niedostatecznej konsumpcji żywności, w połączeniu z innymi czynnikami, takimi jak choroby, zwyczaje żywieniowe, brak dostępu do opieki medycznej i pomocy żywnościowej.

Ludzie zrobili wszystko, co w ich mocy, aby przeżyć, ale teraz kończą im się możliwości, mówi Jonathan Veitch, przedstawiciel UNICEF w Południowym Sudanie. Wiele miejsc, do których pomoc powinna dotrzeć w pierwszej kolejności jest poza zasięgiem z powodu braku bezpieczeństwa. Kluczowe jest uzyskanie pełnego dostępu. Jeśli uda nam się tam dotrzeć, będziemy mogli pomóc.

FAO, UNICEF i WFP we współpracy z wieloma międzynarodowymi i lokalnymi organizacjami pozarządowymi kontynuuje w bardzo trudnych warunkach niesienie ratującej życie pomocy.

FAO planuje w tym roku wesprzeć 2,8 mln mieszkańców Sudany Południowego w produkcji żywności i zabezpieczeniu stad bydła (w ubiegłym roku pomoc objęła 2,4 mln osób). Pomoc FAO obejmuje zestawy upraw, sadzonki warzyw, zestawy do połowów i szczepienia dla pogłowia bydła liczącego 5 mln sztuk.

UNICEF chce dotrzeć ze specjalistyczną pomocą do 165 000 skrajnie niedożywionych dzieci. W ubiegłym roku organizacja objęła leczeniem 144 tysiące dzieci (o 53% więcej niż w roku 2014).

WFP w ubiegłym roku zapewnił pomoc żywnościową dla 3 milionów osób. Organizacja pracowała z 87 partnerami i dostarczała żywność drogą lotniczą, transport rzeczny, a także zapewniała wsparcie w postaci transferów pieniężnych.

### 

FAO - Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa

UNICEF – Fundusz Narodów Zjednoczonych na rzecz Dzieci

WFP - Światowy Program Żywnościowy

Zobacz również

Młodzi pytają o zdrowie psychiczne

WIDEO - Młodzi pytają o zdrowie psychiczne

Doktor Hina, ze Szpitala Dziecięcego w Nowym Jorku, odpowiada na pytania młodych osób dotyczące profilaktyki zdrowia psychicznego.

Więcej
Dla młodzieży i o młodzieży o zdrowiu psychicznym

WIDEO - Dla młodzieży i o młodzieży o zdrowiu psychicznym

Jak młody człowiek może zadbać o swoje zdrowie psychiczne? Dlaczego relacje rówieśnicze są tak ważne? Jaką rolę pełnią emocje? Czym jest kryzys? Kiedy skorzystać z pomocy innych, w tym specjalisty? 

Więcej
Jak być dla siebie lepszym?

Jak być dla siebie lepszym?

Następnym razem, kiedy powiesz/pomyślisz o sobie w sposób negatywny, zatrzymaj się i zastanów się, czy powiedziałbyś to kiedykolwiek bliskiej ci osobie?

Więcej