Powiększające się nierówności, konflikty i kryzys klimatyczny w połączeniu z drożejącymi produktami spożywczymi, nadmiarem niezdrowej żywności, szkodliwymi strategiami marketingowymi produktów spożywczych oraz niewłaściwymi praktykami żywieniowymi skazują miliony dzieci na ubóstwo żywnościowe. Najmłodsi, którzy go doświadczają, są nawet o połowę bardziej zagrożeni skrajnymi formami niedożywienia.
Aby prawidłowo wzrastać i rozwijać się, dzieci potrzebują różnorodnej diety bogatej w składniki odżywcze z co najmniej pięciu z ośmiu grup produktów żywnościowych. Niestety problem ubóstwa żywnościowego dotyka 440 milionów dzieci poniżej 5. roku życia, 181 milionów z nich żyje w poważnym ubóstwie żywnościowym.
Raport UNICEF pokazuje, że ubóstwo żywnościowe we wczesnym dzieciństwie jest zjawiskiem o globalnym zasięgu, którego tempo redukcji jest zbyt wolne. Dotyczy ono dzieci zarówno z rodzin biednych, jak i tych o wyższym statusie materialnym. Brak dostępu do wystarczającej ilości kalorii i niezbędnych składników odżywczych negatywnie wpływa na ich zdrowie, rozwój i zdolność do nauki.
Sześć najważniejszych wniosków płynących z raportu
- Ogromna skala problemu. Globalnie co czwarte dziecko poniżej piątego roku życia (27%) żyje w poważnym ubóstwie żywnościowym, co oznacza 181 milionów dzieci poniżej 5 roku życia.
- Wolny postęp w eliminacji ubóstwa. Postęp w redukcji poważnego ubóstwa żywnościowego dzieci jest zbyt powolny. Istnieją jednak regiony i kraje, które pokazują, że poprawa jest możliwa.
- Różnorodność czynników wpływających na ubóstwo żywnościowe: Ubóstwo żywnościowe dotyka dzieci niezależnie od statusu ekonomicznego ich rodzin.
- Brak dostępu do odżywczych pokarmów. Dzieci żyjące w głębokim ubóstwie żywnościowym są często pozbawione dostępu do pokarmów bogatych w składniki odżywcze. W ich diecie są jednak obecne niezdrowe produkty, które są bardziej dostępne dla rodzin.
- Czynniki zewnętrzne pogłębiające problem. Globalne kryzysy żywnościowe i żywieniowe, lokalne konflikty oraz zmiany klimatyczne nasilają problem ubóstwa żywnościowego, szczególnie w regionach, które borykają się z niestabilnością polityczną i kryzysami humanitarnymi.
- Długotrwałe konsekwencje dla zdrowia. Ubóstwo żywnościowe prowadzi do niedożywienia dzieci, co jest szczególnie widoczne w krajach z wysoką częstotliwością występowania zahamowania wzrostu wśród dzieci.
Zmiana jest możliwa
Postęp w redukcji poważnego ubóstwa żywnościowego dzieci jest możliwy. Wprowadzenie zmian w funkcjonowaniu systemów żywnościowych, zdrowotnych i socjalnych przynosi pożądane skutki w wielu krajach, ale globalnie ten postęp jest zbyt wolny.
Aby osiągnąć cel, jakim jest wyeliminowanie poważnego ubóstwa żywnościowego wśród dzieci, niezbędne jest zaangażowanie wielu stron. Rządy, organizacje rozwojowe i humanitarne, społeczeństwo obywatelskie, media, środowisko akademickie i badawcze oraz branża spożywcza muszą zobowiązać się do podejmowania odważnych i szeroko zakrojonych działań.
Wyeliminowanie poważnego ubóstwa żywnościowego wśród dzieci jest kluczowym czynnikiem umożliwiającym zrównoważony rozwój społeczności na całym świecie. Aby to osiągnąć, konieczne są zdecydowane i zintegrowane działania na wszystkich poziomach społeczeństwa i gospodarki. Tylko w ten sposób możemy zapewnić wszystkim dzieciom – szczególnie tym najbardziej narażonym na zagrożenia – realną wolność od poważnego ubóstwa żywnościowego.