Klauzula informacyjna - konkursy na Facebooku

Klauzula informacyjna skierowana do uczestników konkursów organizowanych na profilu Facebook UNICEF Polska

Niniejszym informujemy, że przetwarzamy Państwa dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku, w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE („RODO”). Szczegóły zamieszczamy poniżej.

Administrator danych osobowych

Administratorem Państwa danych osobowych jest Stowarzyszenie Polski Komitet Narodowy Funduszu Narodów Zjednoczonych na Rzecz Dzieci UNICEF z siedzibą w Warszawie, przy ul. Rolnej 175 D, 02-729 Warszawa, NIP: 527-23-76-153, REGON: 015155202, KRS:  0000107957 („Administrator”).

Inspektor Ochrony Danych (IOD)

Administrator powołał Inspektora Ochrony Danych („IOD”), z którym mogą Państwo kontaktować się we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania swoich danych osobowych pocztą elektroniczną poprzez adres e - mail: iod@unicef.pl lub pod naszym adresem pocztowym wskazanym powyżej.

Rodzaj przetwarzanych danych

Administrator przetwarza następujące rodzaje danych osobowych: nick w serwisie facebook.com, imię, nazwisko, adres (ulica, nr domu, nr mieszkania, kod pocztowy, miejscowość), numer telefonu, adres e-mail.

Źródło danych

Państwa dane osobowe zbieramy bezpośrednio od Państwa.

Cel i podstawy przetwarzania danych osobowych

Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celach:

  • realizacji Konkursu na zasadach opisanych w Regulaminie i w Ogłoszeniu o konkursie oraz działań podjętych w związku z jego organizacją, w tym prawidłowego przeprowadzenia Konkursu, wyłonienia Zwycięzców Konkursu i przyznania Nagród konkursowych, itp. (podstawa z art. 6 ust. 1 li. b) RODO);
  • związanych z koniecznością wypełnienia ciążącego na Administratorze obowiązku prawnego zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa, w szczególności wynikających z przepisów podatkowych, w tym wystawiania zaświadczeń do celów podatkowych, prowadzenie ksiąg rachunkowych i dokumentacji podatkowej (podstawa z art. 6 ust. 1 lit. c) RODO);
  • wynikających z prawnie uzasadnionych interesów Administratora, jakim jest m.in. ustalenie, obrona i dochodzenie roszczeń oraz tworzenie zestawień, analiz i statystyk na potrzeby wewnętrzne Administratora, rozpatrywanie zapytań i reklamacji w Konkursie, marketing bezpośredni prowadzony w formie tradycyjnej (np. listownej) (podstawa z art. 6 ust. 1 lit. f) RODO),
  • w przypadku, gdyby przetwarzanie danych osobowych miało nastąpić w innym celu niż wskazane powyżej, każdorazowo odbywać się będzie po uprzednim uzyskaniu Państwa zgody na przetwarzanie danych osobowych, w zakresie i w celu wskazanym w tej zgodzie (podstawa z art. 6 ust. 1 lit. a) RODO).

Odbiorcy danych osobowych

Państwa dane osobowe mogą być przekazywane:

  1. upoważnionym pracownikom i współpracownikom administratora danych;
  2. współpracującym z Administratorem podmiotom, w szczególności dostawcom systemów informatycznych i usług IT oraz dostawcom usług zaopatrującym Administratora w rozwiązania techniczne, informatyczne oraz organizacyjne, umożliwiające Administratorowi prowadzenie działalności gospodarczej (w szczególności dostawcom oprogramowania komputerowego do prowadzenia serwisów, dostawcom poczty elektronicznej i hostingu oraz dostawcom oprogramowania do zarządzania firmą i udzielania pomocy technicznej Administratorowi), podmiotom świadczącym usługi i dostarczającym narzędzia z zakresu obsługi klienta, realizacji konkursów, wybranym przewoźnikom lub pośrednikom realizującym przesyłki na zlecenie Administratora, dostawcom systemu ankiet opiniujących, dostawcom usług księgowych, prawnych i doradczych zapewniających Administratorowi wsparcie księgowe, prawne lub doradcze (w szczególności biurom księgowym, kancelariom prawnym lub firmom windykacyjnym) – na zasadzie zleconych usług, przy czym takie podmioty przetwarzają dane osobowe zgodnie z zawartymi umowami powierzenia przetwarzania danych osobowych i wyłącznie zgodnie z poleceniami Administratora;
  3. podmiotom upoważnionym do tego na podstawie powszechnie obowiązujących przepisów prawa.

Przekazanie danych osobowych do państw trzecich lub organizacji międzynarodowych

Państwa dane osobowe nie będą przekazywane podmiotom z siedzibą poza Europejskim Obszarem Gospodarczym, tj. do państw trzecich lub organizacji międzynarodowej Przetwarzanie danych osobowych automatycznie (w tym poprzez profilowanie).

Przetwarzanie danych osobowych automatycznie (w tym poprzez profilowanie)

Państwa dane osobowe nie będą podlegały zautomatyzowanemu podejmowaniu decyzji ani profilowaniu.

Okres przechowywania danych

Okres przetwarzania Państwa danych osobowych jest uzależniony od celu w jakim dane są przetwarzane:

  • w przypadku przetwarzania w celu realizacji konkursu oraz działań podjętych w związku z jego organizacją, do czasu zakończenia konkursu, wyłonienia laureatów i przyznania nagród, z zastrzeżeniem poniższych okresów,
  • w przypadku przetwarzania na podstawie udzielonej zgody, w tym w celach marketingowych, do czasu otrzymania informacji o wycofaniu zgody. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, dlatego można ją w każdym momencie wycofać i nie będzie to miało wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na jej podstawie przed wycofaniem,
  • zgodnie z przepisami prawa, które mogą obligować Administratora do przetwarzania danych przez określony czas (np. rozliczenia podatkowe – 5 lat od końca okresu podatkowego),
  • przez okres, który jest niezbędny do ochrony interesów administratora danych,
  • w celu prowadzenia marketingu bezpośredniego do czasu, aż Państwo zgłoszą sprzeciw względem ich przetwarzania we wskazanym celu lub gdy Administrator ustali, że dane uległy dezaktualizacji,
  • w odniesieniu do pozostałych celów opartych na uzasadnionym interesie Administratora przez okres ważności tych celów albo do czasu, aż Państwo zgłoszą swój sprzeciw.

Prawa przysługujące w związku z ochroną danych osobowych

Przysługuje Państwu prawo do:

  • dostępu do treści swoich danych,
  • żądania sprostowania danych,
  • usunięcia danych lub ograniczenia ich przetwarzania, w przypadkach przewidzianych prawem,
  • uzyskania kopii swoich danych,
  • przeniesienia danych osobowych,
  • wniesienia w dowolnym momencie sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych, w zakresie w jakim podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie usprawiedliwiony interes Administratora, w tym ze względu na szczególną Państwa sytuację,
  • w przypadku gdy przetwarzanie danych osobowych odbywa się na podstawie zgody osoby na przetwarzanie danych osobowych, przysługuje Państwu prawo do cofnięcia wyrażonej zgody w dowolnym momencie,
  • wniesienia skargi do organu nadzorczego tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, gdy uznają Państwo, że podczas przetwarzania danych osobowych Administrator naruszył przepisy RODO.

W przypadku gdy macie Państwo zastrzeżenia co do sposobu, w jaki przetwarzamy Państwa dane, prosimy w pierwszej kolejności o kontakt z nami elektronicznie poprzez adres e-mail: iod@unicef.pl lub pod adresem pocztowym naszej siedziby wskazanym powyżej.

Informacja o wymogu/dobrowolności podania danych osobowych

Podanie danych osobowych w postaci: nicku w serwisie facebook.com, imienia, nazwiska, adresu, numeru telefonu, adres e-mail jest dobrowolne, jednakże brak ich podania uniemożliwi wzięcie udziału w Konkursie i wydanie Nagrody. Podanie innych danych osobowych jest dobrowolne i zależne od Państwa zgody oraz nie jest niezbędne do rejestracji do Konkursu i wzięcia w nim udziału.

Polityka prywatności

Zasady dotyczące przetwarzania danych w naszych serwisach internetowych oraz w ramach świadczenia przez nas innych usług, w tym klauzule informacyjne dla poszczególnych kategorii osób/usług, zostały określone w naszej Polityce prywatności dostępnej pod adresem https://unicef.pl/polityka-prywatnosci-i-klauzule-informacyjne.

Zobacz również

UNICEF alarmuje: nawet w najbogatszym państwach dzieci wychowują się w środowisku, które może zagrażać ich zdrowiu, życiu i przyszłości

UNICEF alarmuje: nawet w najbogatszym państwach dzieci wychowują się w środowisku, które może zagrażać ich zdrowiu, życiu i przyszłości

Raport został opracowany przez Centrum Badawcze UNICEF - Innocenti we Florencji.

Więcej
UNICEF Polska - Pracuj z nami

Koordynator ds. IT

Dołącz do naszego Zespołu w UNICEF Polska jako Koordynator ds. IT!

Więcej
UNICEF przez cały rok robił wszystko, aby złagodzić konsekwencje kryzysów humanitarnych w życiu dzieci.

Konflikty zbrojne, zmiany klimatu i COVID-19. UNICEF podsumowuje 2021 rok

UNICEF przez cały rok robił wszystko, aby złagodzić konsekwencje kryzysów humanitarnych w życiu dzieci.

Więcej