Klauzula informacyjna - serwisy społecznościowe

Klauzula informacyjna dotycząca przetwarzania danych osobowych skierowana do osób odwiedzający Fanpage’e Stowarzyszenia UNICEF Polska w serwisach społecznościowych (Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, Youtube).

Klauzula informacyjna została przygotowana dla użytkowników fanpage’y Stowarzyszenia UNICEF Polska, administrowanych przez Stowarzyszenie Polski Komitet Narodowy Funduszu Narodów Zjednoczonych na Rzecz Dzieci UNICEF z siedzibą w Warszawie, w celu przekazania informacji na temat gromadzenia danych osobowych, powodach ich przetwarzania oraz prawach, które posiadają użytkownicy. 

Niniejszym informujemy, że przetwarzamy Państwa dane osobowe zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 roku, w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE („RODO”). Szczegóły zamieszczamy poniżej.

Administrator danych osobowych

Administratorem Państwa danych osobowych jest Stowarzyszenie Polski Komitet Narodowy Funduszu Narodów Zjednoczonych na Rzecz Dzieci UNICEF z siedzibą w Warszawie, przy ul. Rolnej 175 D, 02-729 Warszawa, NIP: 527-23-76-153, REGON: 015155202, KRS:  0000107957 („Administrator” lub „Stowarzyszenie UNICEF Polska”).

Inspektor Ochrony Danych (IOD)

Administrator powołał Inspektora Ochrony Danych („IOD”), z którym mogą Państwo kontaktować się we wszystkich sprawach dotyczących przetwarzania swoich danych osobowych, poprzez adres e - mail: iod@unicef.pl lub pod naszym adresem pocztowym wskazanym powyżej.

Rodzaje serwisów społecznościowych

Facebook i Instagram

Fanpage UNICEF Poland, https://www.facebook.com/unicefpolska jest dostępny w ramach serwisu Facebook, oraz https://www.instagram.com/unicefpolska/ serwisu Instagram, których dostawcą jest Facebook Inc. Zasady wykorzystania Państwa danych osobowych w serwisie Facebook, Instagram, Messenger i innych produktów i funkcji oferowanych przez Facebook Inc. znajdą Państwo w Polityce prywatności serwisu Facebook dostępnej na stronie: https://www.facebook.com/privacy/explanation.

LinkedIn

Fanpage UNICEF Poland, https://pl.linkedin.com/company/unicef-poland jest dostępny w ramach serwisu LinkedIn. Zasady wykorzystania Państwa danych osobowych przez dostawcę serwisu LinkedIn znajdziecie Państwo na stronie: https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy.

Twitter

Fanpage UNICEF Poland, https://twitter.com/unicef_poland jest dostępny w ramach serwisu Twitter. Zasady wykorzystania Państwa danych osobowych przez dostawcę serwisu, znajdą Państwo na stronie: https://twitter.com/en/privacy.

YouTube

Fanpage UNICEF Polska https://www.youtube.com/user/UNICEFPL jest dostępny w serwisie YouTube, którego dostawcą jest Google LLC. Zasady wykorzystania Państwa danych przez Google LLC, znajdą Państwo na stronie: https://policies.google.com/privacy?hl=pl.
Fanpage’e Stowarzyszenia UNICEF Polska, służą do prezentowania informacji na temat działalności UNICEF na świecie, a także przedstawiania działań podejmowanych przez Stowarzyszenie UNICEF Polska na rzecz pomocy dzieciom. Umożliwiają Państwu śledzenie i interakcję ze Stowarzyszeniem UNICEF Polska, a także kontakt z nami.

Stowarzyszenie UNICEF Polska jako administrator Fanpage’a, widzi informacje statystyczne o wizytach na swoim profilu, np. wiek odwiedzających, ich reakcje, aktywność i komentarze. Funkcjonalność ta pomaga nam dobierać odpowiednie treści do preferencji użytkowników Fanpage’a.

Stowarzyszenie UNICEF Polska jako użytkownik serwisów społecznościowych (administrator Fanpage’a) ma możliwość przejrzenia Państwa profilu publicznego, a także skontaktowania się z Państwem poprzez dostępny w danym serwisie komunikator, np. dostępny w Instagram – Instagram Direct.

Rodzaj przetwarzanych danych

Stowarzyszenie UNICEF Polska, jako administrator fanpage’a, przetwarza dane osób, które dokonały subskrypcji fanpage poprzez kliknięcie ikony „Lubię to”, „Obserwuj”, „Udostępnij” lub „Subskrybuj”, opublikowały swój komentarz pod którymkolwiek z postów zamieszczonych na fanpage’u Stowarzyszenia UNICEF Polska na profilu w serwisie społecznościowym takim jak Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn czy You Tube. Administrator będzie przetwarzał następujące dane:

  • identyfikator (zawierający imię i nazwisko lub nick)
  • zdjęcie profilowe
  • inne zdjęcia (które również mogą przedstawiać wizerunek)
  • treść Państwa komentarzy
  • automatycznie zbierane dane techniczne dotyczące wizyty użytkownika w serwisie społecznościowym (np. adres IP, nazwa domeny, typ przeglądarki, z której Państwo korzystają, typ systemu operacyjnego itp.)
  • anonimowe dane statystyczne dotyczące osób odwiedzających fanpage'a dostępne za pomocą dostępnej funkcji w danym serwisie społecznościowym (np. „Facebook  Insights" udostępnionej  przez  Facebook) stosownie do niepodlegających zmianie warunków korzystania z wymienionych serwisów,  gromadzone dzięki plikom „cookies", z których każdy zawiera niepowtarzalny kod użytkownika, który można powiązać z danymi połączenia użytkowników zarejestrowanych w danym serwisie społecznościowym, a który zostaje pobrany i przetworzony w chwili otwarcia fanpage'a.

Źródło danych

Państwa dane osobowe zbieramy w momencie, kiedy dokonujecie Państwo subskrypcji fanpage UNICEF Polska poprzez kliknięcie ikony „Lubię to”, „Obserwuj”, „Udostępnij” lub „Subskrybuj”, albo gdy publikujecie Państwo swój komentarz pod którymkolwiek z postów zamieszczonych na fanpage’u UNICEF Polska na profilu w serwisie społecznościowym.

Cele i podstawy przetwarzania danych osobowych 

Państwa dane osobowe będą przetwarzane w celach:

  • prowadzenia fanpage'y na portalach społecznościowych Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn czy You Tube, na warunkach oraz na zasadach określonych przez  administratorów tych serwisów i zgodnie z obowiązującymi w tych serwisach regulaminami, oraz informowania za ich pomocą o naszej aktywności i działalności, promowaniu różnych wydarzeń, które organizujemy, promocji, budowaniu i utrzymaniu społeczności z nami związanej oraz w celu komunikacji za  pośrednictwem dostępnych funkcjonalności tych serwisów, takich jak odpowiedzi na reakcje, komentarze oraz prywatne wiadomości (podstawa z art. 6 ust. 1 lit f.) RODO);
  • statystycznych oraz reklamowych realizowanych za pośrednictwem narzędzi dostarczanych przez aplikacje poszczególnych serwisów społecznościowych. Działania te są realizowane na podstawie naszego prawnie uzasadnionego interesu, w celu zapewnienia ciągłości komunikacji, oraz rozpatrywanie zapytań i reklamacji produktów i usług Administratora, a także realizowania marketingu własnego oraz dbania o wizerunek (podstawa z art. 6 ust. 1 lit f.) RODO);
  • w przypadku, gdyby przetwarzanie Państwa danych osobowych miało nastąpić w innym celu niż wskazane powyżej, każdorazowo odbywać się będzie po uprzednim uzyskaniu Państwa zgody na przetwarzanie danych osobowych, w zakresie i w celu wskazanym w tej zgodzie (podstawa z art. 6 ust. 1 lit. a) RODO).

Odbiorcy danych osobowych

Państwa dane osobowe mogą być przekazywane: 

  1. upoważnionym pracownikom i współpracownikom administratora danych,
  2. podmiotom współpracującym z Administratorem, w szczególności dostawcom systemów informatycznych i usług IT oraz dostawcom usług zaopatrującym Administratora w rozwiązania techniczne, informatyczne oraz organizacyjne, umożliwiające Administratorowi prowadzenie działalności gospodarczej, w tym naszych serwisów i świadczonych za ich pośrednictwem usług elektronicznych (w szczególności dostawcom oprogramowania komputerowego do prowadzenia naszych serwisów, dostawcom poczty elektronicznej i hostingu oraz dostawcom oprogramowania do zarządzania firmą i udzielania pomocy technicznej Administratorowi), podmiotom świadczącym usługi i dostarczającym narzędzia z zakresu obsługi klienta i wsparcia IT dla fanpage`y, wybranym przewoźnikom lub pośrednikom realizującym przesyłki na nasze zlecenie, dostawcom systemu ankiet opiniujących, dostawcom usług księgowych, prawnych i doradczych zapewniających Administratorowi wsparcie księgowe, prawne lub doradcze (w szczególności biurom księgowym, kancelariom prawnym lub firmom windykacyjnym), dostawcom wtyczek społecznościowych, skryptów oraz narzędzi umożliwiających integrację strony serwisu i świadczonych za jego pośrednictwem usług z usługami elektronicznymi zewnętrznych portali społecznościowych – na zasadzie zleconych usług, przy czym takie podmioty przetwarzają dane osobowe zgodnie z zawartymi umowami powierzenia przetwarzania danych osobowych i wyłącznie zgodnie z poleceniami Administratora,
  3. właścicielowi portalu społecznościowego Facebook oraz Instagram, tj. Facebook Inc., na niepodlegających zmianie zasadach dotyczących danych określonych przez Facebook Inc. dostępnych pod adresem https://www.facebook.com/about/privacy; właścicielowi portalu społecznościowego LinkedIn na niepodlegających zmianie zasadach dotyczących danych określonych przez LinkedIn dostępnych pod adresem https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy; właścicielowi portalu społecznościowego Twitter na niepodlegających zmianie zasadach dotyczących danych określonych przez Twitter Inc. dostępnych pod adresem https://twitter.com/en/privacy; właścicielowi portalu społecznościowego YouTube na niepodlegających zmianie zasadach dotyczących danych określonych przez YouTube dostępnych pod adresem https://www.youtube.com/intl/pl/about/.
  4. podmiotom upoważnionym do tego na podstawie powszechnie obowiązujących przepisów prawa,

Przekazanie danych osobowych do państw trzecich lub organizacji międzynarodowych

Państwa dane osobowe mogą być przekazywane do państw trzecich lub organizacji międzynarodowych poza Europejskim Obszarem Gospodarczym. Dane mogą zostać przekazane na przykład podmiotom z grupy Google, na podstawie oświadczenia dotyczącego Tarczy Prywatności, w którym Google deklaruje przestrzeganie zasad określonych przez Departament Handlu Stanów Zjednoczonych w ramach programów EU-US Privacy Shield Framework i Swiss-US Privacy Shield Framework, regulujących gromadzenie, wykorzystywanie i przechowywanie danych osobowych odpowiednio z państw członkowskich Unii Europejskiej oraz ze Szwajcarii. Państwa dane osobowe mogą być ponadto przekazywane do Państw trzecich, takich jak Stany Zjednoczone oraz inne kraje, w  których dostępny jest serwis Facebook, Instagram,Twitter, LinkedIn lub Youtube. Podmioty te zgodnie deklarują wykorzystanie typowych klauzul umownych zatwierdzonych przez Komisję Europejską i opieranie się na decyzjach Komisji Europejskiej stwierdzających odpowiedni stopień ochrony danych w odniesieniu do określonych krajów, do których dane mogą być przekazywane. Więcej informacji można uzyskać na w/w stronach internetowych tych portali społecznościowych.

Możemy przekazywać dane osobowe przesłane przez Państwa do biur UNICEF w innych krajach, które mogą znajdować się poza Europejskim Obszarem Gospodarczym (EOG), lub może być konieczne skorzystanie z usługodawcy lub partnera spoza EOG, który może obejmować kraj, w którym nie ma takiego samego poziomu ochrony danych jak w Polsce.

Przekazywanie do innych podmiotów będzie się odbywało jedynie, gdy zapewnią one odpowiednie zabezpieczenia i pod warunkiem, że będą zapewnione skuteczne środki ochrony prawnej danych.

Przetwarzanie danych osobowych automatycznie (w tym poprzez profilowanie)

Państwa dane osobowe nie będą wykorzystywane do podejmowania zautomatyzowanych decyzji, w tym profilowania.

Okres przechowywania danych

Okres przetwarzania Państwa danych osobowych jest uzależniony od celu w jakim dane są przetwarzane:

  • przez okres, który jest niezbędny do ochrony naszych interesów jako administratora danych,
  • dane przetwarzane na podstawie zgody będą przetwarzane do czasu cofnięcia zgody,
  • w celu prowadzenia marketingu bezpośredniego do czasu, aż zgłoszą Państwo sprzeciw względem ich przetwarzania we wskazanym celu lub gdy ustalimy, że dane uległy dezaktualizacji,
  • dane statystyczne dotyczące osób odwiedzających fanpage'a dostępne za pomocą funkcji dostępnych w danym serwisie społecznościowym będą przetwarzane przez czas dostępności tych danych w serwisie, zgodnie z obowiązującymi w tym serwisie zasadami;
  • w odniesieniu do pozostałych celów opartych na naszym uzasadnionym interesie przez okres ważności tych celów albo do czasu, aż zgłoszą Państwo swój sprzeciw.

Prawa przysługujące Państwu w związku z ochroną danych osobowych

Przysługuje Państwu prawo do:

  • dostępu do treści swoich danych,
  • żądania sprostowania danych, 
  • usunięcia danych lub ograniczenia ich przetwarzania, w przypadkach przewidzianych prawem, 
  • uzyskania kopii Państwa danych, 
  • przeniesienia danych osobowych, 
  • wycofania w dowolnym momencie zgody na przetwarzanie danych, przy czym wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania Państwa danych, którego dokonano na podstawie udzielonej zgody przed jej cofnięciem,
  • wniesienia w dowolnym momencie sprzeciwu wobec przetwarzania Państwa danych osobowych w zakresie, w jakim podstawą przetwarzania danych osobowych jest prawnie usprawiedliwiony interes administratora, w tym z przyczyn związanych z Państwa szczególną sytuacją,
  • wniesienia skargi do organu nadzorczego, tj. Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00-193 Warszawa, gdy uznają Państwo, że Administrator podczas przetwarzania Pana danych osobowych naruszył przepisy RODO.

W przypadku gdy macie Państwo zastrzeżenia co do sposobu, w jaki przetwarzamy Państwa dane, prosimy w pierwszej kolejności o kontakt z nami elektronicznie poprzez adres e-mail: iod@unicef.pl lub pod adresem pocztowym siedziby Administratora wskazanym powyżej. 

Prawo do wniesienia sprzeciwu „marketingowego”

Przysługuje Państwu prawo do wniesienia w dowolnym momencie i bezpłatnie sprzeciwu wobec przetwarzania Państwa danych osobowych w celu prowadzenia marketingu bezpośredniego.

Jeżeli skorzystają Państwo z tego prawa – zaprzestaniemy przetwarzania Państwa danych w tym celu.

W celu skorzystania z powyższego prawa proszę kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych elektronicznie poprzez adres e-mail: iod@unicef.pl lub pod adresem pocztowym naszej siedziby wskazanym powyżej.

Współadministrowanie danymi osobowymi

Dostawcy serwisów:

  • Facebook  Inc., 1 Hacker Way, Menlo Park, California 94025, USA. 
  • Instagram Inc., 1601 Willow Road, Menlo Park, CA, 94025, USA.
  • Google Ireland Limited (Gordon House, Barrow Street, Dublin, D04 E5W5, Dublin, Irlandia) 
  • Twitter Inc., 1355 Market Street, Suite 900, San Francisco, CA 941 03, USA. 
  • LinkedIn Ireland Unlimited Company, Wilton Plaza, Wilton Place, Dublin 2, Irlandia

oraz Stowarzyszenie UNICEF Polska właściciel fanpage’a UNICEF Polska, są współadministratorami Państwa danych osobowych w zakresie przetwarzania w celach statystycznych oraz reklamowych oraz obejmuje zbiorczą analizę danych w celu wyświetlania statystyk aktywności użytkowników fanpage’a UNICEF Polska.

Każdy w/w współadministrator, korzystając ze środków technicznych udostępnionych w ramach serwisu decyduje o celach i środkach przetwarzania danych, ale w różnym zakresie, dlatego właściciel fanpage’a UNICEF Polska ponosi odpowiedzialność, tylko w zakresie przetwarzanych przez siebie danych. 

Informacja o wymogu/dobrowolności podania danych osobowych

Państwa dane osobowe są przetwarzane na zasadzie dobrowolności ich podania, jednak konsekwencją nie podania danych będzie brak możliwości przeglądania fanpage’y  UNICEF Polska lub komunikacji za pośrednictwem dostępnych funkcjonalności tych serwisów, takich jak komentarze oraz prywatne wiadomości.

Polityka prywatności

Zasady dotyczące przetwarzania danych w naszych serwisach internetowych oraz w ramach świadczenia przez nas innych usług, w tym klauzule informacyjne dla poszczególnych kategorii osób/usług, zostały określone w naszej Polityce prywatności dostępnej pod adresem https://unicef.pl/polityka-prywatnosci-i-klauzule-informacyjne.

Zobacz również

UNICEF Polska - Pracuj z nami

Koordynator/ka Digital Fundraisingu

UNICEF Polska poszukuje Koordynatora/ki Digital Fundraisngu.

Więcej
Rok po wybuchu w Bejrucie, dzieci nadal potrzebują pomocy

Rok po wybuchu w Bejrucie, dzieci nadal potrzebują pomocy

Większości rodzin brakuje środków finansowych i żywności.

Więcej
Światowy Tydzień Karmienia Piersią

Światowy Tydzień Karmienia Piersią

Wspólne oświadczenie UNICEF i WHO.

Więcej